SAFRA Mount Faber (A&A)

Commercial

SAFRA Mount Faber embodies the changing needs of NSmen and growing number of professionals, managers and executives amongst operationally-ready national servicemen. Nestled at the fringe of the city and at the foot of Mount Faber forest, the transformation of SAFRA Mount Faber into an executive lifestyle club is visually defined by a striking new façade at its doorstep.

Inspired by the lush greenery, the façade is a matrix of fractal-like pattern, formed together using triangulated aluminium mesh and solid panel modules. With the added touch of grey tones, the façade becomes a modern reinterpretation of a camouflage pattern, wrapping the existing building’s irregular curvilinear form into a unified entity. The clubhouse is transformed from a fortress to a sanctuary for recreation and relaxation.

The “fractal – camouflage” façade transitions from a curtain wall element into a dynamic skeletal frame that defines the open trellis cover of SAFRA Mount Faber’s new drive-through kiosk. The layout and design of the new-through kiosk aims to expand the clubhouse’s commercial frontage and add vibrancy, as a visually striking element within the streetscape.

The entrance to SAFRA Mount Faber is characterised by a deep overhang suspended to create a seamless and sheltered connection between the newly configured vehicular drop off area and refurbished club lobby space. A new folding “interior roof” brings about an industrial truss and graphic feel to the revamped club lobby.

The relentless scale of repeating folds in the “interior roof” sets a feeling of motion and dynamism, leading a visitor’s eye towards the ends of the second floor where more club facilities can be found. Dimmable LED lights installed between folded joints in the “interior roof” enable the Clubhouse to customise the lobby environment into atmospheres suited towards events such as open mic nights and stand-up comedy using the new black feature staircase as performance backdrop. All other interior features are worked together with a selection of rich and warm tonal palette, forming a harmonious whole and yet distinguishable like a sum of well-considered elements.